Zonnepanelen op een Sedumdak?

Steeds meer huizenbezitter ontdekken de voordelen van een sedumdak, ook wel ecoroof of groendak genaamd. Deze natuurlijke dakbedekking bestaande uit vetplantjes, zorgt onder andere
voor warmtewering en geluidsisolatie. Ook ziet het er leuk uit en help je de biodiversiteit ermee. Er zijn systemen op de markt die je heel eenvoudig zelf kunt plaatsen. De matten of kant en klare cassettes kunnen eenvoudig op een vlak of licht hellend dak geplaatst worden. Het onderhoud valt reuze mee. Een keer per jaar de dode plantjes eruit plukken en alleen tijdens lange droge periodes een keer bewateren. Verder onderhoud jouw groene dak zich geheel zelf.

 

Meer opbrengst van zonnepanelen

Ook in combinatie met zonnepanelen is een sedumdak prima toe te passen. De vetplantjes zorgen er namelijk voor dat het dak minder warm wordt. En dat gunstig voor het rendement van jouw zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk beter bij een lagere temperatuur en zijn dus efficiënter op een groen dak. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat er wel tot 16% meer rendement behaald kan worden. Ook voor de plantjes is het prettig dat ze op sommige plekken schaduw krijgen van de zonnepanelen. Dit is weer goed voor de biodiversiteit.

 

Subsidie

Denk je erover om zonnepanelen te nemen en is (een deel van) jouw dak vlak of licht hellend? Overweeg dan zeker om dit in combinatie met een sedumdak aan te leggen. In veel gemeenten krijg je zelfs een mooie subsidie op deze eco-vriendelijke dakbedekking, waardoor je netto nauwelijks betaalt voor het materiaal. Zo wordt jouw zonne-energie nog groener, draag je bij aan het milieu en ziet je dak er ook nog een stuk fraaier uit.

Ook weten wat er bij jouw woning mogelijk is? We bekijken graag de mogelijkheden!

Cookies

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die geen inbreuk maken op uw privacy.

Back to top