Welke omvormer heb je nodig?

De omvormer is naast de zonnepanelen het belangrijkste onderdeel van jouw installatie. Hij zet de opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Bij voorkeur is de omvormer niet te zwaar maar ook niet te licht. Waarom is dit belangrijk? Een zware omvormer slaat later aan dan een lichtere omvormer. Dit betekent dat je met een lichtere omvormer die precies past bij jouw opbrengst dus meer stroom opwekt. Bij Solar Premium analyseren we grondig wat bij jouw situatie past zodat jij jarenlang optimaal kunt profiteren van jouw zelf opgewekte stroom.

Maar welke omvormer heb jij nodig? Doorgaans passen we drie soorten systemen toe:
1. Een omvormer zonder optimizers
2. Een omvormer met optimizers voor enkele of alle zonnepanelen
3. Micro Inverters per zonnepaneel

Om te bepalen welk systeem voor jouw situatie optimaal is bekijken we de volgende 4 zaken:

 

Stap 1: Wat is de maximale capaciteit van jouw systeem?

Dit kun je grofweg bereken door de volgende rekensom te maken.
Het aantal zonnepanelen x wattpiek per paneel * 0,9 (dit is de rekenfactor die voor Nederland geldt). Stel je neemt 10 zonnepanelen met elk een piekcapaciteit van 370 Wattpiek dan ziet deze som er als volgt uit: 10 x 370 x 0,9 = 3330 kWh.

 

Stap 2: De ligging van jouw zonnepanelen

Als alle zonnepanelen pal in de zon liggen dan kun je bovenstaande rekenvoorbeeld toepassen. Ligt jouw dak echter meer richting oosten of westen dan kan dit al snel 10% vermindering van de opbrengst betekenen. Ook de hoeveelheid schaduw heeft effect op de opbrengst. Tot slot kan de hellingshoek van jouw dak ook afwijken van de gebruikelijk 30 a 35 graden wat ook een effect heeft. Bij Solar Premium bekijken we elke situatie afzonderlijk zodat we de beste oplossing voor jou kunnen adviseren.

 

Stap 3: Heb je meerdere daken of hellingshoeken

Mocht je op verschillende plekken panelen willen leggen dan kunnen we kiezen voor een omvormer met meerdere strings en optimizers. Een optimizer zorgt ervoor dat een PV paneel die (tijdelijk) minder stroom opwekt niet de totale opbrengst negatief beïnvloed.
Ook kun je kiezen voor zogenaamde Micro Inverters. Hiermee heb je helemaal geen omvormer meer nodig maar heeft elk zonnepaneel z’n eigen micro omvormer (Micro Inverter). Elke zonnepaneel wordt dan apart via een kabelboom rechtstreeks met de meterkast verbonden. Het voordeel is dat elk paneel geoptimaliseerd stroom opwekt en nooit het gehele systeem kan belemmeren in opbrengst. Nadeel is dat deze Micro Inverters per stuk duurder zijn dan optimizers die je naast je omvormer kunt gebruiken. We bekijken graag welke opzet het beste past bij jouw situatie en kunnen berekenen wat op termijn het meest bespaart.

 

Stap 4: Aansluiting op jouw netwerk

Je wil natuurlijk regelmatig checken wat je hebt opgewekt en bespaard. We kunnen jouw systeem via wifi of via een CAT (internet)kabel verbinden met jouw netwerk. Hiermee kun je via de PC,
tablet of mobiel volgen hoe jouw systeem presteert. De beste oplossing. Al met al veel facetten om rekening mee te houden bij de keuze van jouw zonne-energie systeem. Bij Solar Premium nemen we graag wat meer tijd om de beste oplossing te kunnen adviseren. Dit
zorgt voor een betere opbrengst en een tevreden klant. Benieuwd wat voor jouw situatie het beste werkt? Maak vrijblijvend een afspraak ons en we komen jouw situatie.

Cookies

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die geen inbreuk maken op uw privacy.

Back to top